top of page

Aleksi fra Madhuset: Fra Beirut til kjøkkensjef i Kristiansand. Bli kjent med Aleksi.

Oppdatert: 14. jun. 2023

KRISTIANSAND: Aleksi Toameh (36) har vært igjennom en lang reise fra Syria, via Libanon, som til slutt plasserte han på Sørlandet. I dag er Aleksi en høyt respektert kokk i sin nye hjemby, Kristiansand. Vi har tatt en prat med han for å høre mer om hans historie og veien til Madhuset.


Alexi drinking coffee and telling his story
Foto: Daniel Flores / Flores Marketing


Aleksi, opprinnelig fra Syria, oppdaget sin lidenskap for matlaging i ung alder. Hans kulinariske reise startet hjemme, hvor han lærte å lage mat for seg selv. Dette ga han en solid grunnmur for hans fremtidige karriere.


Etter militærtjenesten dro han til Beirut, en by kjent som "Midtøstens Paris" med sin livlighet og mangfoldige aktiviteter. Her begynte han å jobbe som servitør, men da en ansatt ble syk, fikk han muligheten til å prøve seg på kjøkkenet - en mulighet som var med på å forme den han er i dag.


A photo of Alexi crossing his arms in the restaurant in Q42
Aleksi jobbet blant annet i hotell- og restaurantbransjen i Libanon. Han beskriver byen som svært aktiv og turistbegeistret. Foto: Daniel Flores / Flores Marketing

I 2015, da krigen i Syria eskalerte og situasjonen i Libanon også forverret seg, valgte Aleksi å flytte igjen. Destinasjonen var Norge, et land han betraktet som et av de beste i Europa, med en god økonomisk situasjon og vakre naturlige omgivelser. Ankomsten til Norge førte ham først til et asylmottak i Kvinesdal, der han jobbet frivillig i en lokal kirke.


Aleksi ser tilbake på sin tid i Kvinesdal med gode minner. Sammen med en venn startet han en matvogn, der de solgte mat på forskjellige festivaler rundt om i området. Kvinesdal, med sin naturlige skjønnhet, ga ham mange gode minner. Men etter en stund følte Aleksi det var på tide å flytte til en større by for å videreutvikle sin karriere som kokk.


Etter å ha etablert seg på Sørlandet, begynte Aleksi å jobbe på forskjellige restauranter i Kristiansand. Han kom over en mulighet ved Q42-restauranten gjennom en bekjent, og tok initiativ til å søke. Et intervju med Martin Graham sikret ham en posisjon der. Aleksi var i jobbsøkprosessen gjennom NAV, og sier at han er takknemlig for at han kom i arbeid så raskt.


- Det er ikke mange som får jobb med en gang, så jeg var veldig heldig som fant noe i min bransje så fort, forteller Aleksi.


Aleksi har ansvar for kjøkkensystemer og lister for matexport. Dette kan strekke seg fra matlevering til 1000 personer, til menyen for søndagsbuffeten hos Madhuset i Q42.
Video: Daniel Flores / Flores Marketing

Aleksis rolle i Madhuset, hvor han nå er kjøkkensjef, omfatter alt fra å utvikle systemer til å sikre at mat blir levert til ulike arrangementer. Han har håndtert alt fra små selskaper på 50 personer til store, hektiske festivaler som Palmesus, hvor han sto for logistikken bak VIP-serveringen til omtrent 500 mennesker.


Gjennom hele denne tiden opprettholdt Aleksi et langdistanseforhold med sin kjæreste i Syria. Etter syv år med adskillelse, møttes de endelig igjen, giftet seg, og hun kunne flytte til Norge gjennom familiegjenforening. Aleksi hjelper nå sin kone med integreringsprosessen i Norge.


Alexi standing in front of the building Q42
Aleksi har et godt forhold til resten av de ansatte; han har jobbet i Q42 før Madhuset tok over lokalet og ble til KRS Live.
Foto: Daniel Flores / Flores Marketing

Aleksi forteller hvordan Madhuset har vokst drastisk fra en rolig koronaperiode. 2022 var et hektisk år, og 2023 har enda mer spennende å tilby. Han er spesielt glad for at Søndagsbuffet er tilbake, og ser frem mot å ta i mot nye gjester.Alexi smiling and working with a college at Palmesus
Aleksi forteller at lidenskapen for å lage mat har gitt ham unike og minneverdige opplevelser, og han unner alle å trives med det de gjør.
Foto: Daniel Flores / Flores Marketing

Med den travle sommersesongen foran seg, står han foran en rekke utfordringer - bryllup, festivaler, og andre store og små arrangementer. Men i år vil det være annerledes - denne gangen har han sin kjære ved sin side.


Selv om veien har vært lang og utfordrende, er det tydelig at Aleksi er svært takknemlig for det han har vært gjennom på reisen, som til slutt plasserte han i Madhuset.


262 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page